donderdag 28 december 2017

5 tips voor Barmhartige Belgen (en Nerveuze Nederlanders)

Nu we blijkbaar de Nederlanders ook de loef afsteken in het "goede doelen", lijkt 2017 bijna voorgoed afgesloten. Ik vrees trouwens dat we de Nederlanders steeds verder in een identiteitscrisis storten aangezien we ze aftroeven in het voetbal en het hockey. Om al te grote ongelukken te vermijden stel ik voor dat we het schaatsen en het korfbal nog even aan hun laten.

Maar terug naar "de Warmste Week", want dit was het goede doel waar ik het over had. Wat transformeert de nuchtere, hardwerkende Vlaming in een Barmhartige Belg? Er zijn ongetwijfeld heel veel verklaring maar ik haal er toch 5 aan die helpen bij het ontsleutelen van het hart van die Barmhartige Belg

  1. Neig veel nabijheid: Nabijheid is in deze een sleutel tot succes. Nabijheid komt hier in vele vormen tot uiting. Door de vele goede doelen worden de goede doelen wel heel nabij. Iedereen kent wel één of ander goed doel of een persoon verbonden aan het goed doel. Nabijheid ook in de zin van dat het goede doel in vele gevallen ook naar de mensen komt. De mensen hoeven niet echt naar het goede doel te komen. De warmathons in de verschillende steden zijn hier het meest concrete voorbeeld van. Dit boost natuurlijk de betrokkenheid en verlaagt de drempel naar vrijgevigheid.
  2. Tonnen tastbare emoties: De Warmste Week lijkt wel het moment bij uitstek voor een emotionele katharsis in Vlaanderen. Het is een perfecte mix van sterke verhalen van echte mensen die recht naar het hart gaan. De betrokkenheid van de presentatoren is het kersje op de taart. Die authenticiteit grijpt naar de keel en doet uiteindelijk terug naar de geldbeugel grijpen of zet mensen in actie.
  3. Sappige scheut Vlaams karakter: In essentie blijft het ook oer-vlaams met een factor gezelligheid in de hoofdrol. Het bourgondische karakter is nooit ver weg met de talloze wafel-, truffel-, gluwhein- en snoepjesverkopen. Een optredentje meepikken links of rechts is gezien on festival-cultuur nu ook niet echt iets waartegen we nee zeggen. Verder is de Warmste Week ook het perfecte platfom voor het kleurrijke verenigingsleven dat in Vlaanderen aanwezig is. 
  4. Grootheidsdenken: Niets lijkt onmogelijk voor en tijdens de Warmste Week. Het begint al bij de immense media mobilisatie. Het is in sé nog altijd een actie van Studio Brussel maar het is duidelijk dat inzake media, de Warmste Week duidelijk de radiozender overstijgt. Het is een oefening in alomtegenwoordig zijn en zoveel mogelijk partners inschakelen. Het mediatiseerbaar zijn van een actie wordt duidelijk in het achterhoofd gehouden. Het succes is dan ook navenant! Laten dromen en dromen delen.
  5. Totaal gebrek aan regels ; Groot of klein, 100 euro of 100.000 euro, wafelenbak of auto wassen of kunstwerken veilen: het kan allemaal. Ik heb  nog nergens regels gezien over welke actie wel dan niet in aanmerking voor de Warmste Week. En ik denk ook niet dat die regels nodig zijn. Zonder regels, leeft de Vlaming ook op. Ik denk dat hij er anders al genoeg te volgen of omzeilen heeft
Het zijn dus de ingredienten voor een perfect vlaams volksfeest. En bij een vlaams volksfeest hoort een (alternatieve) Vlaamse Leeuw:



Zij zullen hem niet remmen, de fiere Vlaamse Kliek,
Al  verheerlijken zij zijn vrijheid met wafels en muziek.
Zij zullen hem niet remmen, zolang Studio Brussel leeft,
Zolang de Kliek kan kauwen, zolang hij tanden heeft.
Zij zullen hem niet remmen, zolang Studio Brussel leeft,
Zolang de Kliek kan kauwen, zolang hij tanden heeft.
Zolang de Kliek kan kauwen, zolang hij tanden heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten